Selecteer een pagina

Moving histories

Duik in de Utrechtse migratiegeschiedenis en laat je verrassen door de verhalen van je stadsgenoten!

Moving Histories is een bruisende programmareeks vol lezingen, theater, panelgesprekken en Utrechts (muzikaal) talent!

 

 

09

juni

Nieuwe Utrechters | Moving Histories

lezing • theater • publieksdialoog

Gratis

}

19:00 -21.30

Theaterzaal Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht

Hoe is Utrecht in de afgelopen jaren met vluchtelingen en asielzoekers omgegaan? Karin Geuijen, expert op het gebied van migratiebeleid, vertelt je er alles over. Zij is docent en onderzoeker aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Future Citizens is een theaterstuk met live muziek waarin je nieuwe Nederlanders, hun talenten en dromen ontmoet. Bij Future Citizens wordt een inspirerend verhaal verteld over een vluchteling met een succesvolle carrière, die zijn plek in Nederland gevonden heeft. In de media lees je namelijk weinig over de skills en talenten die mensen hier mee naartoe nemen.

Wissel van gedachten met andere bezoekers tijdens de publieksdialoog onder leiding van moderator Sybren Visser. Wat hem het meest raakt, is als mensen oordeelvrij en open met elkaar in gesprek gaan. Die ontmoeting stimuleert hij als trainer, als dagvoorzitter / moderator en als adviseur.

 

24

juni

Arbeidsmigratie | Moving Histories x stichting Atlas

lezing • dialoog • muziek • spoken word

Gratis

}

19:00 – 22.00

Theaterzaal Neude Bibliotheek, Neude 11, 3512 AE Utrecht

Wist je dat het in 2020 precies 50 jaar geleden was dat Nederland de laatste wervingsovereenkomst voor gastarbeiders sloot? Schrijver Sahin Yildirim vertelt je er alles over.

Luister naar de warme stem van singer-songwriter Roufaida. In haar muziek weerklinkt de Noord-Afrikaanse diaspora. Met gitaar, guembri, vintage Riffijnse cassette samples en beats speelt zij prachtige ingetogen indie pop.
Onder de naam Southbound produceerde Roufaida in 2015 een EP in Kopenhagen. Ze sleepte de Grote Prijs van Rotterdam in de wacht en speelde de finale van de Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Roufaida speelde onder meer voorprogramma’s voor artiesten als Curtis Harding en Con Brio, en shows op festivals als De Parade, Oerol en Motel Mozaique.

Ga in gesprek met verschillende generaties arbeidsmigranten tijdens de dialoogtafel.

Tom Strik sluit de avond af met een samenvatting en reflectie. Zijn performances en teksten zijn theatraal, verhalend, eerlijk en met genoeg ruimte voor humor.

26

juni

Postkoloniale migratie | Moving Histories x Tori Oso Utrecht x Maluku Utrecht x stichting Asha x Papua dalam hatiku

lezing • muziek • panelgesprek • muziektheater

Gratis

}

14:30 – 17:00

Theaterzaal Weide Wereld, Teunisbloemlaan 50, 3452 CA Utrecht

Wat is postkoloniale migratie? En hoe zit dat precies met mensen die uit voormalig Nederlands-Indië naar Utrecht kwamen? Docent-onderzoeker Liesbeth Rosen Jacobson van de Universiteit Utrecht legt het je uit.

Luister naar nieuwe tracks van Faradays geïnspireerd op de Indonesische gamelanmuziek uit haar jeugd. Dompel je onder in haar persoonlijke indie/electronic wereld met sampled tapes, Indonesische toonladders, warme synths, en een herinnering aan haar Aziatische roots.
Onder de naam Faradays maakt artiest Karindra Perrier elektronische indiepop. Ze debuteerde met haar band in 2018, werd 3voor12 Talent, KX talent, en toerde door heel Nederland met meer dan dertig shows, onder andere als support van Blaudzun en The Japanese House.

Praat met postkoloniale migranten in het interactieve panelgesprek en ontdek hun verhalen.
Als afsluiter speelt MataHary met hun muzikale theaterstuk ‘Sampai Jumpa Lagi’ het meeslepende verhaal van de Molukse vluchteling Itja.